fbpx
Prosecco – ja piję gwiazdy!

Prosecco – ja piję gwiazdy!

6 kwietnia 2021
Prosecco – ja piję gwiazdy!

Prosecco to włoskie białe lub różowe wino musujące, które zachwyca lekkością i aromatem kwiatów oraz smakiem owoców. Jest doskonałą alternatywą dla kosztownego szampana i synonimem luksusu, który z łatwością możemy sobie ofiarować. Prosecco zazwyczaj jest winem wytrawnym lub półwytrawnym, w którym wyczuwalna jest lekka kwasowość. Wino to doskonale orzeźwia i jest doskonałym aperitifem, a także dodatkiem do delikatnych, lekkich potraw. Warto poznać historię tego niezwykle popularnego wina musującego pełnego wesołych bąbelków, przy którym każda kobieta pozostaje piękna.

Historia winorośli

Chodźcie prędko! Ja piję gwiazdy!

– Legenda głosi, że pewnego dnia miał tak zawołać wynalazca szampana, mnich Dom Perignon.

Tradycja produkcji tego wina wywodzi się z Wenecji Euganejskiej. Swoją popularność zawdzięcza produkowanego od XIX wieku Prosecco di Conegliano-Valdobbiaden. Tradycja uprawy win w regionie Prosecco sięga czasów starożytnego Rzymu. Dowodzą temu także średniowieczne dokumenty dotyczące Republiki Weneckiej. Dokumenty potwierdzające uprawę winorośli Prosecco na włoskich wzgórzach Conegliano Valdobbiadene pochodzą natomiast z XVIII wieku. Renoma win tego gatunku urosła w regionie Conegliano Valdobbiadene do tego stopnia, że w XIX wieku produkowano je jako jedyną apelację tego regionu.

Ciekawostka

Apelacja kontrolowanego pochodzenia to sposób na oznaczanie wina na etykiecie. Jest to przede wszystkim informacja wskazująca na ograniczony obszar geograficzny, na którym uprawiana jest winorośl na konkretny rodzaj wina. Ponadto w takich krajach jak Włochy czy Francja, aby wino zostało zakwalifikowane do konkretnych apelacji musi spełniać takie wymagania, jak: rodzaj szczepu, sposób uprawy, proces przetwarzania czy produkcji wina. Na winach włoskich apelacja może być określona jako:

1. DO (Denominazione di Origine) – rzadko spotykane oznaczenie pochodzenia,

2. DOC (Denominazione di Origine Controllata) – kontrolowane oznaczenie pochodzenia,

3. DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) – kontrolowane oznaczenie gwarantowanego pochodzenia (najwyższa klasa jakości).

Od 2009 roku nazwę winorośli Prosecco zaczęto zastępować nazwą szczepu <glera>, z którego produkowany jest ten trunek. Zabieg ten pozwolił odróżnić nazwę regionu od winorośli. Od tego czasu Prosecco to nazwa chroniona terytorium, na którym uprawia się wina musujące w okolicach Wenecji.

Prosecco produkowane jest w następujących regionach Włoch:

  • Prosecco DOC,
  • Prosecco Trieste DOC i Prosecco Treviso DOC,
  • Conegliano Valdobbiadene Prosecco DOCG,
  • Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG,
  • Asolo Prosecco DOCG.

Rodzaje Prosecco

Prosecco różni się od szampana metodą fermentacji. Do produkcji Prosecco wykorzystywana jest metoda Charmata, która zakłada że drugi etap odbywa się w butelce (a nie w zbiornikach ciśnieniowych jak w przypadku szampana, z których następnie przelewa się szampana do butelek). Obydwie metody produkcji wina musującego pozwalają na zatrzymanie bąbelków w trunku, przy czym proces fermentacji butelkowej stosowany podczas wytwarznia Prosecco umożliwia osiągnięcie wyższego ciśnienia CO2 (dwutlenku węgla).

Poziom stężenia dwutlenku węgla determinuje trzy rodzaje Prosecco:

  • musujące <spumante>,
  • perliste <frizzante>,
  • spokojne <tranquillo>.

Poziom cukru resztkowego umożliwia podział Prosecco na:

  • brut (jeżeli zawartość cukru wynosi mniej niż 12 gramów na litr),
  • extra dry (jeżeli zawartość cukru wynosi 12–17 gramów na litr),
  • dry (jeżeli zawartość cukru wynosi 17–32 gramów na litr),
  • demi-sec (jeżeli zawartość cukru wynosi 32–50 gramów na litr).

Minimalny poziom alkoholu w Prosecco stołowym i perlistym to 10,5%, zaś 11% dla musującego.

Mógłby w ten sposób z łatwością zgromadzić zaginionych podczas nocy przyjaciół i przyzwoicie zacząć dzień od lampki musującego wina.

<J.K. Johansson, Laura>

Jak serwować Prosecco?

Ten trunek doskonale smakuje jeśli zadbamy o zachowanie jego walorów, serwując je mocno schłodzone, w temperaturze 6-8°C i nalejemy je do w wysokich i wąskich kieliszków. O zasadach dobierania szkła pisałam w tym artykule: Stoliczku nakryj się – zasady dobierania szkła. Prosecco podkreśli smak między innymi łagodnych serów, owoców morza, białych ryb oraz deserów. Ten trunek to także doskonały składnik wielu pysznych koktajli. Do najbardziej popularnych należą:

  • Aperol Spritz – najsłynniejszy włoski drink serwowany na dużej ilości kostek lodu a powstający z trzech porcji Prosecco (75 ml), dwóch porcji Aperola (50 ml),oraz jednej porcji wody gazowanej (25 ml),
  • Martini Royale – drink serwowany na lodzie na bazie jednej porcji Prosecco (60 ml), jednej porcji Martini Royale Bianco (60 ml) oraz soku z całej limonki,
  • Mimoza – koktajl z sokiem pomarańczowym podawane w proporcji 1:1, gdzie jedna porcja soku pomarańczowego najlepiej świeżo wyciśniętego (75 ml) przypada na jedną porcję Prosecco (75 ml),
  • Bellini – koktajl z musem z białych brzoskwiń serwowane w proporcji 1:3, gdzie jedna porcja musu brzoskwiniowego przypada na trzy części Prosecco (100 ml),
  • French 77 – pierwotnie od XIX wieku koktajl French 75 był serwowany na bazie szampana, który w koktajlu French 77 zastąpiono Prosecco, gdzie dwie porcje ginu (40 ml) przypadają na jedną porcję soku z cytryny (25 ml), jedną porcję syropu cukrowego (20 ml) i cztery porcje Prosecco (40 ml).

– Czy ty coś piłaś? – zapytałam podejrzliwie.

– Yhym. Prosecco – odparła.

– Zaraz, zaraz. Którą tam masz godzinę?

– Trzynastą. (Roześmiała się jeszcze głośniej).

– Ale zawsze gdzieś na świecie jest piąta popołudniu.

<Paulina Świst, Sitwa>

Prosecco – dobry na wielke i małe okazje, a także i bez!

To taki rodzaj trunku, który powinno się otwierać na wielkie i małe okazje, a także i bez okazji 🙂 Niezależnie od oblicza Prosecco – czy ukrywa się w koktajlu czy też jest serwowane samodzielnie, stanowi doskonałe orzeźwienie na nadchodzące wiosenne i letnie dni. Na rynku coraz częściej pojawia się wiele 0% odmian tego trunku, których walory smakowe i aromatyczne są równie doskonałe jak ich alkoholowe odpowiedniki.

Szampan to napój uroczysty, okolicznościowy, i dlatego każda z nas powinna mieć w domu butelkę, tak na wszelki wypadek.

<Nina Garcia>

Z życzeniami przyjemnych chwil w towarzystwie bąbelków,

Joanna


Autor Joanna Wszeborowska-Kludzińska

Udostępnij:

2 komentarze

Dziękuję za tyle ciekawostek….o Prosecco.
🥂🍾.Masz rację..jutro wybiorę się po zakup butelki szampana „bo każda z nas powinna mieć w domu butelkę, tak na wszelki wypadek”.Serdecznie pozdrawiam🌸🌸🌸🌸Małgosia 🙋‍♀️
PS.Nadmienię, że z chwilą pandemii nasz barek w domu jest pusty.Przy każdej wizycie u córki w Rzymie dostawalismy dobre wina w prezencie.

Małgosiu, cieszę się, że mogłam pomóc w poznaniu tego trunku 🙂 Moc serdecznych pozdrowień z Trójmiasta <3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polityka prywatności

Drogi Użytkowniku, Zapoznaj się z naszą Polityką prywatności, gdzie wyjaśniamy, jakie informacje zbieramy i dlaczego to robimy.

Akceptuję Zobacz szczegóły

Nie wspieramy Internet Explorer'a

Drogi Użytkowniku,
Nie zapewniamy wsparcia dla przeglądarki Internet Explorer. Niektóre elementy na stronie mogą wyświetlać się niepoprawnie.

Zachęcamy do zmiany przeglądarki na Google Chrome lub Firefox.

Zamknij