fbpx
Pierniczki korzenne

Pierniczki korzenne

19 grudnia 2020
Pierniczki korzenne

Nazwa pierniczki pochodzi od staropolskiego słowa „pierny”, czyli pieprzny. Pierniczki charakteryzują się słodko-pikantnym smakiem i długą trwałością, którą zawdzięczają sobie dużemu udziałowi przypraw korzennych. Dziś chciałabym podzielić się z Wami moim rodzinnym przepisem na domowe, pyszne pierniczki.

Ciekawostka

Skład przyprawy korzennej do piernika i pierników zależy od przepisu oraz regionalnych tradycji. Zazwyczaj dodawany jest do niej: cynamon, imbir, goździki, nasiona kolendry, kardamon, gałka muszkatołowa, anyż, anyż gwiaździsty, ziele angielskie i czarny pieprz.

Lista potrzebnych składników

Ja w tym roku nie wyrobiłam ciasta wcześniej, a mimo tego pierniczki smakują naprawdę wybornie. Poniżej lista składników:

  • jeden kg mąki (używam do pierniczków mąki typu 550),
  • szklanka cukru,
  • szklanka płynnego, ciepłego miodu,
  • kostka masła (zastosowałam masło klarowane),
  • pięć jaj,
  • dwie łyżeczki sody oczyszczonej,
  • opakowanie przypraw korzennych (goździki, kardamon, cynamon),
  • produkty do lukrowania pierniczków (lukier, lukrowe pisaki, kolorowe kuleczki do ciast).

Ciekawostka

Najdłuższą trwałość charakteryzują pierniczki dojrzewające. Ciasto na te ciasteczka powinno się zostawić po połączeniu wszystkich składników w chłodnym miejscu, aby dokonał się proces fermentacji. Ciasto na pierniki wigilijne warto przygotować już po andrzejkach i umożliwić mu leżakowanie w lodówce.


Kolejne kroki

Poniżej rekomendowana kolejność kroków.

Przygotowanie ciasta:

  1. Mąkę przesiać przez sito na stolnicę.
  2. Miód delikatnie podgrzać w rondelku.
  3. Wlać do mąki rozpuszczony gorący miód i wymieszać go z mąką za pomocą noża. Siekając mąkę z miodem dodawać cukier, sodkę i przyprawy. Na końcu dodać masło oraz jaja.
  4. Dobrze wyrobić ciasto, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Ciasto przekroić nożem na trzy kawałki, zawinąć w serwetę i włożyć do lodówki, aby się schodziły.
  5. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować wałkiem ciasto na placek o grubości około 0,5-1cm. Ulubionymi foremkami wykroić pierniczki, a następnie ułożyć na blasze zabezpieczonej papierem do pieczenia. Pozostawić nieco odstępu między pierniczkami, albowiem będą one rosły w piekarniku pod wpływem temperatury.
  6. Piekarnik nastawić na 180 stopni Celsjusza (używam funkcji góra i dół bez termoobiegu). Każdą partę pierniczków należy piec około 10-12 minut.
  7. Z zaproponowanej przeze mnie ilości ciasta wychodzi około sześć blach pierczniczków. Po ich wyjęciu z piekarnika przekładam je delikatnie na deskę lub tacę, a na blachę przekładam kolejną partię pierniczków do upieczenia.
  8. Po wystygnięciu zazwyczaj dwie blaszki pierniczków dekoruję lukrem – stanowią one piękną świąteczną dekorację stołu. Pozostałe pierniczki pozostawiam bez polewy i zdobień (takie smakują nam najbardziej :)).

Voila! Pierniczki gotowe

I teraz pozostaje tylko cieszyć się ich wyśmienitym korzennym smakiem. Jeśli macie ochotę podzielić się ze mą swoimi pierniczkami, możecie to uczynić wysyłając do mnie e-mail, oznaczając Roseberry.home w Waszej relacji/zdjęciu na Instagramie, czy wklejając zdjęcie z efektem Waszego dania jako komentarz pod artykułem na profilu RoseberryHome na Facebooku.

Z życzeniami smakowitych pierniczków,

Joanna


Autor Joanna Wszeborowska-Kludzińska

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polityka prywatności

Drogi Użytkowniku, Zapoznaj się z naszą Polityką prywatności, gdzie wyjaśniamy, jakie informacje zbieramy i dlaczego to robimy.

Akceptuję Zobacz szczegóły

Nie wspieramy Internet Explorer'a

Drogi Użytkowniku,
Nie zapewniamy wsparcia dla przeglądarki Internet Explorer. Niektóre elementy na stronie mogą wyświetlać się niepoprawnie.

Zachęcamy do zmiany przeglądarki na Google Chrome lub Firefox.

Zamknij