fbpx
Makaroniki – symbol luksusu i raj dla podniebienia

Makaroniki – symbol luksusu i raj dla podniebienia

18 marca 2021
Makaroniki – symbol luksusu i raj dla podniebienia

Makaroniki to delikatne, kruche i niesamowicie pyszne ciasteczka wypiekane z bezy i migdałów. Są one lekko wilgotne i po prostu rozpływają się w ustach. Tradycyjnie ich nadzienie wyrabiane jest na bazie czekolady, dżemów lub serka mascarpone. Rodowód tych pastelowych słodkości sięga epoki średniowiecza i wywodzi się z Francji oraz Włoch. Makaronik do symbol luksusu i wykwitnego smaku. Warto poznać historię tych słodkich przyjemności.

Historia i etymologia

Nazwa tych delikatnych i kruchych ciasteczek wywodzi się od francuskiego słowa <macaronage> oznaczającego wydmuchiwanie powietrza i zwijanie przesianych, zmielonych migdałów i cukru pudru aż do uzyskania pożądanej konsystencji ciasteczka.

We Francji macaron został spopularyzowany w okresie Renesansu przez włoskiego szefa kuchni królowej Katarzyny Medycejskiej. Od XIX wieku klasyczny francuski makaronik wypełniany jest nadzieniem z dżemu, ganache (śmietanki z czekoladą) lub kremem maślanym.

W okresie Średniowiecza w Lombardii, Lotaryngii i Kraju Basków pieczono ciasteczka z mielonych migdałów, miodu i białek jaj. Makaroniki, początkowo były pokarmem biedaków. Dopiero z czasem zyskały one popularność wśród arystokracji i monarchów. W epoce Renesansu były cenione w całej Europie, a nawet w krajach arabskich. We Włoszech są cenione po dziś dzień, do tego stopnia, że każdy włoski region posiada swój własny przepis na te słodkości. Szczególnie popularne są w miejscach upraw migdałów.

Paryska sieć cukierni Ladurée jest znana jest ze swoich makaroników od 150 lat. To kuzyn właściciela cukierni Pierre Desfontaines wpadł podobno na pomysł, aby ciasteczka przełożyć masą i od tego momentu są one wypiekane w pastelowych smakach i kolorach.


Sposób wykonania

Istnieją dwie najbardziej popularne metody przyrządzania makaroników – francuska oraz włoska. Według francuskiej receptury białka są ubijane aż do momentu powstania bezy ze sztywnym wierzchołkiem. Istnieje także włoska metoda przyrządzania makaroników, która polega na ubijaniu białek z gorącym syropem cukrowym aż do momentu uzyskania bezy. Przesiane migdały i cukier puder miesza się z surowymi białkami jaj w celu wytworzenia pasty. Bezę i pastę migdałową miesza się aż do momentu wytworzenia mieszaniny zwanej <macaronem>.

Makaroniki powstają w wyniku połączenia ze sobą cukru pudru i zmielonych migdałów w drobną mieszankę. Oddzielnie ubija się białka jaj aż do momentu uzyskania konsystencji bezy. Mieszankę cukru pudru i migdałów składa się z bezą aż do momentu wytworzenia konsystencji „pianki do golenia”. Taką mieszankę układa się do rurki i pozostawia do uformowania skórki. Ciasto należy pieć w temperaturze.

Piękne kolory makaroniki zawdzięczają barwnikom spożywczym. Pomiędzy ciasteczka umieszcza się różnorodne kremy i nadzienie.

Tajemnica przyrządzania makaroników tkwi w leżakowaniu białek. Białka powinny zostać oddzielone od żółtek, umieszczone w szklance i przykryte folią z kilkoma dziurkami, a następnie włożone do lodówki na kilka dni przed ich użyciem. Ten zabieg powoduje odwodnienie białek i sprawi, że będą idealne do makaroników. Nie jest konieczność, jednak jego zastosowanie naprawdę powoduje dużą różnicę w smaku.

Uczta dla podniebienia

Makaroniki, które po prostu uwielbiam kupuję w cudownej cukierniki Karmello Chocolatier. Można je także przygotować własnoręcznie. Różnorodne przepisy na makaroniki możecie znaleźć na na stronie www.mojewypieki.com. Te eleganckie, delikatne i pyszne francuskie makaroniki to idealna uczta na każde spotkanie z bliskimi. Nie tylko doskonale radują podniebienia, ale i pięknie wyglądają. Można je dosłownie jeść oczami.

Z życzeniami odnalezienia ulubionych makaronikowych smaków,

Joanna


Autor Joanna Wszeborowska-Kludzińska

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polityka prywatności

Drogi Użytkowniku, Zapoznaj się z naszą Polityką prywatności, gdzie wyjaśniamy, jakie informacje zbieramy i dlaczego to robimy.

Akceptuję Zobacz szczegóły

Nie wspieramy Internet Explorer'a

Drogi Użytkowniku,
Nie zapewniamy wsparcia dla przeglądarki Internet Explorer. Niektóre elementy na stronie mogą wyświetlać się niepoprawnie.

Zachęcamy do zmiany przeglądarki na Google Chrome lub Firefox.

Zamknij