fbpx
Kawa – wino islamu

Kawa – wino islamu

22 stycznia 2021
Kawa – wino islamu

Kawa to napój wywodzący się z orientu. Znając stosunek muzułmanów do spożywania alkoholu od wieków była stosowana w krajach arabskich jako pobudzający trunek. Ożywiająca umysł kawa trafiła do serc ludzi na całym świecie i na dobre się u nich zadomowiła. W wielu krajach obowiązują różne zasady przygotowywania kawy. Warto poznać historię i rodzaje „islamskiego wina” nieco bliżej.

Ziarna kawy

Kawowiec to drzewo, które może osiągnąć wymiary nawet 15 metrów. Na plantacjach osiąga wysokość do 2m i przypomina bardziej krzewy niż drzewa. Zapylone białe kwiaty zmieniają się w malutkie czerwone owoce nieco przypominające wiśnie. W owocach znajdują się dwa ziarna, które są przedzielone szwem.

Ciekawostka

Najlepsze doznania aromatyczne na świecie gwarantuje kawa Jamaica Blue Mountain. Na jej ziarnach przyrządzana jest słynna Tia Maria, czyli Ciocia Marysia.

Najlepsze ziarna kawy arabica pochodzą z Kolumbii. Jest też uprawiana w Brazylii, Indiach, Indonezji oraz na Karaibach. Ten rodzaj ziaren jest najbardziej popularny na świecie. Kawa z ziaren arabicy jest nieco kwaskowata o nutach czekoladowo-korzennych, ma także niską zawartość kofeiny. Ziarenko tej kawy ma charakterystyczną bruzdę w kształcie litery s.

Ziarna robusty zajmują drugie miejsce w popularności i mają nieco odmienne walory smakowe niż arabica – nadają kawie bardziej gorzki smak. Drzewa tego gatunku są bardziej odporne na warunki pogodowe a uprawione są w Afryce i Wietnamie. Ziarno charakteryzuje się prostą, a nie wykrzywioną jak u arabicy bruzdą. Robusta ma wyższą poziom kofeiny niż arabica.

Ciekawostka

Najdroższą kawą na świecie jest Kopi Luwak, która charakteryzuje się karmelowym smakiem. Ziarna tej kawy wygrzebuje się z kuwet cywet – dużych kotów, które jedzą ziarna kawy niczym wiśnie z drzew. Soki trawienne tych kotów wymywają z niestrawionych ziaren gorzkie substancje. Ten proces odpowiada za bogaty aromat tej odmiany kawy.

Espresso czyli mała czarna

Espresso jest matką większości napojów kawowych. Klasyczne espresso powinno słodzić się białym cukrem oraz podać do niego szklankę niegazowanej wody w angielce (literatce) w celu oczyszczenia kubków smakowych przed jej spożyciem. Espresso powinno być podawane w małych 70 ml filiżankach, najlepiej uprzednio podgrzanych, aby kawa nie przeżyła szoku termicznego. Poprawnie przygotowane espresso powinno wypełniać połowę filiżanki. Na powierzchni espresso powinna pojawić się crema. Taką kawę zwyczajowo podaje się na koniec posiłku na wzmożenie trawienia.

Ciekawostka

Crema to warstwa pianki, która jest oznaką obniżonego napięcia powierzechniowego na espresso. Zazwyczaj ma ona 4-6 mm, jasnobrązowy kolor i jest na tyle sztywne, aby wytrzymać obciążenie 1-2 łyżeczek cukru. Crema tworzy się w urządzeniach do parzenia kawy z ponad dziesięcioma barami.

Można wyróżnić kilka odmian espresso:

  • doppio – czyli podwójna mała czarna,
  • lungo – mała czarna przedłużona większą ilością wody do pełnej wielkości filiżanki,
  • ristretto – mała czarna z o połowę mniejszą ilością wody (przypomina esencję kawy),
  • macchiato – mała czarna pokryta mleczną pianką,
  • con panna – mała czarna ozdobiona bitą śmietaną.

Wziął szklaną filiżankę i delikatnymi ruchami nadgarstka pokrył jej dno sproszkowanym kakao,potem ostrożnie umieścił w niej mleczną piankę,a na końcu wlał do środka porcję caffe ristretto.

<Diego Galdino>

Napoje kawowe

Kawy najwyższej jakości wymagają palenia w wysokiej temperaturze. Im lepszej jakości ziarno, tym też bardziej wytrzymalsze na wysokie temperatury.Różnorodne napoje kawowe otrzymujemy w wyniku dodania do kawy dodatkowych składników. Napoi kawowych można wymieniać bez liku. Otrzymujemy je w wyniku dodania do kawy dodatkowych składników.

Ciekawostka

Zgodnie z etykietą łyżeczki do kawy nie należy wkładać do ust i jedynie z konieczności zbliżyć ją do warg. Dużym błędem jest także jej oblizywanie. Jeśli chcielibyśmy nacieszyć się pyszną pianką z cappuccino lub latte macchiato, powinniśmy strząsnąć ją delikatnie, aby opadła do naczynia.

Kawa z dodatkiem gotowanego mleka to cafe au lait oraz caffe latte. Tego typu kawa doskonale prezentuje się w podłużnych przezroczystych szklankach o pojemności 200-250 ml. Trzy warstwy cafe latte powstają w wyniku wlania do gorącego mleka i pianki mlecznej gorącego espresso.

Kawę ze śmietanką kawową nazywamy Melange lub Brauner, z bitą śmietaną – cafe con panna, zaś ze spienioną parą z mleka (pianką) – cappucino lub macchiato.

Ciekawostka

Nazwa cappuccino pochodzi od brązowego odcienia habitów noszonych przez mnichów Kapucynów. Przepis na cappuccino to 1/3 kawy espresso, 1/3 mleka i 1/3 mlecznej pianki zaserwowane w filiżance o pojemności 150 ml. Aby pianka miała kremową konsystencję należy przygotować ją na pełnotłustym i dobrze schłodzonym mleku.

Kawa z lodami śmietankowymi to inaczej Wiener Eiskaffe. Kawa z dodatkiem czekolady nazywana jest mokką. Do mleka dodawane jest kakao lub syrop czekoladowy. Piankę na powierzchni mokki można posypać kakao, kardamonem lub cynamonem. Tę kawę należy podawać w przezroczystej szklance (najlepiej na nóżce). Kawę można serwować także z dodatkiem alkoholu. Kawa z dodatkiem amaretto to mafiosi, z wódką grappa – cafe corretto, z rumem – faryzeusz, zaś z whiskey – Irish Coffee. Mleko, śmietanka i alkohol potrafią zamaskować niedoskonałości smaku kawy, jednocześnie obniżając jej aromat.

Ciekawostka

Irish coffee została wymyślona w Irlandii przez Josepha Sheridana. Ten napój kawowy miał pobudzać pasażerów samolotów latających z Nowego Jorku do Irlandii. Podgrzaną gorącą wodą szklankę należy uzupełnić 40 ml whiskey, espresso z trzema kostkami cukru oraz ozdobić bitą śmietaną. Gwarantem sukcesu tej kawy jest cukier, który dodany do kawy uniemożliwia jej połączenie się z bitą śmietaną

Mieszanka uczuć

Tak jak dobra kawa może pachnieć choćby skórą, tytoniem i wiciokrzewem, i to naraz, tak samo miłość jest mieszanką wielu uczuć: zauroczenia, idealizacji, czułości, pożądania, pragnienia ochrony i bycia chronionym, chęci zniewolenia, braterstwa, przyjaźni, podziwu i estetycznej satysfakcji oraz tysięcy innych.

<Anthony Capella>

Wachlarz możliwych kombinacji kawy i napojów przygotowywanych z jej udziałem jest niezwykle szeroki. Napoje kawowe z dodatkiem mleka i śmietanki zazwyczaj pija się do śniadania i w trakcie dnia. Po obiedzie powinno się serwować espresso, a nie napój kawowy. Najlepiej podawać ją w pięknych filiżankach z porcelany i podłużnych szklankach do napojów kawowych. Elegancko zaserwowana kawa wyzwala uczucia, cieszy oko i napawa aromatycznymi walorami smakowymi. Jest czystą przyjemnością.

Z życzeniami udanego popołudnia w towarzystwie ukochanych kaw,

Joanna


Autor Joanna Wszeborowska-Kludzińska

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polityka prywatności

Drogi Użytkowniku, Zapoznaj się z naszą Polityką prywatności, gdzie wyjaśniamy, jakie informacje zbieramy i dlaczego to robimy.

Akceptuję Zobacz szczegóły

Nie wspieramy Internet Explorer'a

Drogi Użytkowniku,
Nie zapewniamy wsparcia dla przeglądarki Internet Explorer. Niektóre elementy na stronie mogą wyświetlać się niepoprawnie.

Zachęcamy do zmiany przeglądarki na Google Chrome lub Firefox.

Zamknij