fbpx
Ciasto ze śliwkami węgierkami i maślaną kruszonką

Ciasto ze śliwkami węgierkami i maślaną kruszonką

24 października 2020
Ciasto ze śliwkami węgierkami i maślaną kruszonką

Ciasto z kruszonką i owocami to jedno z tych, które często gości w weekend w naszym domu. Zapach tego ciasta pięknie rozpościera się po domowej kuchni, a jego smak raduje podniebienia nasze i naszych gości. Sezon jesienny obfituje teraz w śliwki węgierki, dlatego to one będą idealnym składnikiem tego maślanego ciasta.

Na liście produktów zaznaczyłam dla Was zamienniki dla osób z nietolerancjami pokarmowymi (np. potrzebujących wyeliminować ze swojej diety: laktozę lub białko jaja kurzego). Przez okres karmienia piersią mojej Córeczki musiałam wyeliminować białko krowie, białko jaja kurzego, białki soi i białko skorupiaków. Przyznacie, że to mocno reżimowa dieta, prawda? Pod opieką Pani Agnieszki – wspaniałej dietetyczki medycznej nauczyłam się przygotowywać zdrowe i pełnowartościowe posiłki, które świetnie zastępują wiele produktów mlecznych.

Efektem obydwu grup składników są przepyszne ciasta, a mój Mąż zazwyczaj nie potrafi rozróżnić, które powstało z jakich składników 🙂


Składniki do ciasta:

  • 200g masła klarowanego,
  • 4 jaja kurze lub 16 jaj przepiórczych*),
  • 200 g cukru pudru lub zmielonego cukru kokosowego,
  • 100 g mąki krupczatki i 100 g mąki pszennej typu 550 (ten typ mąki jest cięższy od krupczatki i doskonale podkreśla smak jesiennego ciasta),
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • bułka tarta lub drobne płatki jaglane do obsypania formy do pieczenia,

*) Jedno jajo kurze odpowiada 4 jajom przepiórczym.

Kruszonka:

  • 80g masła klarowanego,
  • 100 g cukru trzcinowego lub kokosowego,
  • 100 g mąki pszennej typu 550,
  • 25g białego sezamu.

Owoce:

  • 400g śliwek węgierek.

Ciekawostka

W zależności do stopnia zmielenia, jak i oczyszczenia ziarna można wyróżnić różne typy mąki. Najdelikatniejsza i najbielsza mąki produkowana jest z bielma (wewnętrznej części ziarna). W mąkach ciemniejszych znajdziemy także zewnętrzną warstwę ziaren. Mniej oczyszczone mąki są bardziej bogate w błonnik i minerały. Procentowa zawartość minerałów przemnożona przez 1000 określa typ mąki. I tak mąka tortowa zazwyczaj ma sygnaturę 400 lub 450 (0,45% zawartości minerałów), mąka krupczatka – 500 (0,5% zawartości minerałów), mąka 550 lub 650 (odpowiednio 0,55% i 0,65% zwartości minerałów) jest doskonała do cięższych ciast – pierników, ciast drożdżowych. Chlebowa to typ 2000 (2% zawartości minerałów).

Kolejne kroki

Rekomendowana kolejność kroków:

  1. Masło i jaja wyjąć z lodówki, aby uzyskały pokojową temperaturę. Masło pokroić w kosteczkę. Jaja należy dokładnie umyć, najlepiej sparzyć. Rozbić żółtka i białka jajek w jednej misce.
  2. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito do miski.
  3. Przygotować okrągłą formę do pieczenia (osobiście używam formy o średnicy 25 cm), wysmarować ją tłuszczem oraz obsypać bułką tartą lub drobnymi płatkami jaglanymi.
  4. Śliwki węgierki dokładnie umyć, osuszyć, przekroić na połówki, wyjąć pestki i odłożyć do miseczki.
  5. Rozpocząć przygotowanie kruszonki, która będzie musiała nieco ostygnąć. Rozgrzać patelnię, roztopić tłuszcz, dodać cukier, który lada chwilę ulegnie rozpuszczeniu. Następnie dodać mąkę, a na końcu ziarna sezamu. Połączyć i pomieszać ze sobą wszystkie składniki za pomocą łopatki. Kruszonkę należy przełożyć do miski i ostudzić (najkorzystniej jest ją włożyć na 15 minut do lodówki).
  6. Rozpocząć przygotowanie ciasta. Do misy należy przełożyć masło klarowane i ubić je wraz z cukrem pudrem (lub zmielonym cukrem kokosowym) na puszystą masę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodawać naprzemiennie jaja i mąkę. Łączny czas ubijania masy to około 20 minut. Jaja z tłuszczem ubijam na delikatnym obrotach, podczas dodawania jaj i mąki przełączam tryb na średnie obroty.
  7. Włączyć i rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza (na opcji termoobiegu).
  8. Przełożyć ubitą masę do uprzednio przygotowanej formy do pieczenia. Na masie z ciasta rozłożyć połówki śliwek węgierek. Wyjąć z lodówki ciasto na kruszonkę i posypać nią warstwę śliwek. Ciasto włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec przez 50 minut (do suchego patyczka).
  9. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, przełożyć na paterę do ciasta, ostudzić i ozdobić cukrem pudrem.

Voila! Ciasto gotowe

Jeśli macie ochotę podzielić się ze mą swoimi wypiekami, możecie to uczynić wysyłając do mnie e-mail, oznaczając Roseberry.home w Waszej relacji/zdjęciu na Instagramie, czy wklejając zdjęcie z efektem Waszego wypieku jako komentarz pod artykułem na profilu RoseberryHome na Facebooku.

Z życzeniami smakowitych pyszności na podniebieniu,

Joanna


Autor Joanna Wszeborowska-Kludzińska

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polityka prywatności

Drogi Użytkowniku, Zapoznaj się z naszą Polityką prywatności, gdzie wyjaśniamy, jakie informacje zbieramy i dlaczego to robimy.

Akceptuję Zobacz szczegóły

Nie wspieramy Internet Explorer'a

Drogi Użytkowniku,
Nie zapewniamy wsparcia dla przeglądarki Internet Explorer. Niektóre elementy na stronie mogą wyświetlać się niepoprawnie.

Zachęcamy do zmiany przeglądarki na Google Chrome lub Firefox.

Zamknij